Kalendarz przetworów na maj

Maj zaczyna nam wielki, "przetworowy" sezon :) To piękny wiosenny miesiąc, w którym wszystko kwitnie, pachnie i się zieleni :) Począwszy od maja zaczyna się czas, który uwielbiam, czyli "przetworowy zawrót głowy". Jeśli jesteście ciekawi, co takiego można zamknąć w słoiku już w maju - zapraszam :)  

  • Szczaw - pasteryzowany w w słoikach, mrożony
  • Szparagi - marynowane, mrożone, przecier, w zalewie,
  • Rabarbar - mrożony, konfitura, sok, chutney, kompot, dżem, nalewka
  • Dzika róża - sok, nalewka, konfitura, dżem, suszone
  • Mniszek lekarski - miód, wino z płatków,
  • Pędy sosny - syrop, nalewka
  • Pokrzywa - sok, nalewka, syrop, suszona,
  • Lilak - syrop, dżem, konfitura, galaretka, sok, suszony
  • Szpinak - mrożony, pasteryzowany w słoikach
Oto kilka sprawdzonych przeze mnie majowych przetworów:
Syrop z Lilaka
Syrop z mniszka
Herbata z Lilaka 
Nalewka rabarbarowa
Rabarbar do deserów na zimę

Komentarze

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)