Kalendarz przetworów na maj
Maj zaczyna nam wielki, "przetworowy" sezon :) To piękny wiosenny miesiąc, w którym wszystko kwitnie, pachnie i się zieleni :) Począwszy od maja zaczyna się czas, który uwielbiam, czyli "przetworowy zawrót głowy". Jeśli jesteście ciekawi, co takiego można zamknąć w słoiku już w maju - zapraszam :)
- Szczaw - pasteryzowany w w słoikach, mrożony
- Szparagi - marynowane, mrożone, przecier, w zalewie,
- Rabarbar - mrożony, konfitura, sok, chutney, kompot, dżem, nalewka
- Dzika róża - sok, nalewka, konfitura, dżem, suszone
- Mniszek lekarski - miód, wino z płatków,
- Pędy sosny - syrop, nalewka
- Pokrzywa - sok, nalewka, syrop, suszona,
- Lilak - syrop, dżem, konfitura, galaretka, sok, suszony
- Szpinak - mrożony, pasteryzowany w słoikach
Syrop z Lilaka
Syrop z mniszka
Herbata z Lilaka
Nalewka rabarbarowa
Rabarbar do deserów na zimę
Lilak też można? Nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńWino z płatków mniszka? Masz jakiś przepis?
OdpowiedzUsuń