Bataty - sama słodycz
Dawno nie było zdrowego wpisu, w ogóle dawno nie było wpisu. Tak ciężko mi jeszcze na sercu po stracie Meli, że omijałam z daleka wszelkie miejsca wspominające o niej. Przez stratę Meli nasze domowe ZOO się zmniejszyło, ale tylko na jakiś czas. Nie o tym jednak dziś będzie wiejski post, lecz o batatach, w których ostatnio się zakochałam i które bardzo Wam polecam, szczególnie przez ich właściwości odżywcze i zdrowotne.
Bataty zwane również słodkimi ziemniakami są od nich o wiele zdrowsze. Istnieje ich ponoć 400 odmian. Różnią się kolorem skórki i miąższu. Zawierają mnóstwo związków mineralnych, min.: żelazo, wapń, potas, jod, fosfor, sód i magnez; oraz witaminy: B6, C, E i kwas foliowy. Bataty:
"Batatowe" przepisy:
Zapiekane bataty
Warzywna zupa z batatami
- zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi
- chronią przed nowotworem pęcherza
- zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu nerek
- przyczyniają się do poprawy wrażliwości na insuliny
- przyczyniają się do poprawienia pamięci
- mają silne właściwości przeciwzapalne
- mają silne właściwości przeciwutleniające
- obniżają ryzyko chorób serca
- poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki
- wpływają na poziom lipidów
- poprawiają gospodarkę glukozową
- wpływają na zmniejszenie insulinoodporności
- zawierają silne przeciwutleniacze
- hamują powstawanie zmian w jelicie grubym
- znacznie poprawiają funkcje poznawcze
- zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi
- wspomagają leczenie chorób serca
- zawierają karotenoidy
- zawierają luteinę, która wpływa na poprawę wzroku
- są doskonałym źródłem likopenu przez co zmniejszają ryzyko chorób serca i niektórych nowotworów
- bataty przechowuje się w ciemnym, wentylowanym i chłodnym pomieszczeniu
- surowych batatów nie przechowujemy w lodówce
- wybieramy twarde, nieotłuczone, bez uszkodzeń i plam
- po obraniu umieszczamy w wodzie ponieważ szybko ciemnieją pod wpływem powietrza
- lepsze wchłanianie beta-karotenu zapewni nam pieczenie ich lub gotowanie na parze
- aby cieszyć się ich prozdrowotnymi właściwościami należy łączyć je z tłuszczami
"Batatowe" przepisy:
Zapiekane bataty
Warzywna zupa z batatami
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)