Mniszek zwany mleczem - właściwości
Mniszek wiosną cieszy nasze oczy rozsypanymi wśród trawy żółtymi kwiatami. Jest on cenioną leczniczą rośliną. Wykorzystuje się zarówno korzeń, liście, jak i kwiaty. Najbardziej znany jest syrop z mniszka tzw. majowy miodek, można jednak przygotowywać z niego herbatkę, wino, nalewkę i koktajle.
Mniszek ma działanie:
- żółciopędne i żółciotwórcze
- moczopędne, odtruwające i oczyszczające krew
- przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe
- rozkurczowe na mięśnie gładkie
- przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo
Właściwości:
- poprawia trawienie i pobudza przemianę materii
- obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy
- zwiększa odporność organizmu
- stymuluje układ immunologiczny
- wspomaga leczenie chorób dermatologicznych
- wzmacnia wątrobę, chroni ją przed marskością, uszkodzeniami i stłuszczeniem
- pomaga w leczeniu dróg żółciowych i kamicy żółciowej
- pomaga w dolegliwościach miażdżycowych
- znosi napięcie miesiączkowe
- wspomaga leczenie reumatyzmu
Polecam:
Ehh... mi się on kojarzy ze zniszczonym trawnikiem i wieczną walką na ogrodzie. ;)
OdpowiedzUsuń