Mniszek zwany mleczem - właściwości

Mniszek wiosną cieszy nasze oczy rozsypanymi wśród trawy żółtymi kwiatami. Jest on cenioną leczniczą rośliną. Wykorzystuje się zarówno korzeń, liście, jak i kwiaty. Najbardziej znany jest syrop z mniszka tzw. majowy miodek, można jednak przygotowywać z niego herbatkę, wino, nalewkę i koktajle.

Mniszek ma działanie:
  • żółciopędne i żółciotwórcze
  • moczopędne, odtruwające i oczyszczające krew
  • przeciwmiażdżycowe i przeciwcukrzycowe
  • rozkurczowe na mięśnie gładkie
  • przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo
Właściwości:
  • poprawia trawienie i pobudza przemianę materii
  • obniża poziom cholesterolu, trójglicerydów i glukozy
  • zwiększa odporność organizmu
  • stymuluje układ immunologiczny
  • wspomaga leczenie chorób dermatologicznych
  • wzmacnia wątrobę, chroni ją przed marskością, uszkodzeniami i stłuszczeniem
  • pomaga w leczeniu dróg żółciowych i kamicy żółciowej
  • pomaga w dolegliwościach miażdżycowych
  • znosi napięcie miesiączkowe
  • wspomaga leczenie reumatyzmu
Polecam:

Komentarze

  1. Ehh... mi się on kojarzy ze zniszczonym trawnikiem i wieczną walką na ogrodzie. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)