Syrop z mniszka
Syrop z mniszka pomaga w uporczywym kaszlu oraz jest dobry na przeziębienie. Jest on również skarbnicą witamin i minerałów. Kwiaty mniszka na syrop zbieramy rano, w słoneczny, suchy dzień, z miejsc oddalonych od dróg. Korzystajmy z tych dóbr, które daje nam Matka Natura :) Mniszkowy syrop polecam wszystkim, jest bardzo zdrowy i bardzo smaczny - nie pogardzą nim dzieci.
- 1 litr wody
- 1 kg cukru
- 3 cytryny
Kwiaty rozkładamy na białym płótnie lub papierze i pozostawiamy przez godzinę - opuszczą je zamieszkujące w nich "robalki". Po tym czasie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut. Po zestawieniu z kuchenki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 24 godziny. Następnie odcedzamy kwiaty, wyciskamy je przez gazę, dodajemy cukier i sok z cytryn. Mieszamy i gotujemy 3 godziny bez przykrycia. Gotowy syrop przelewamy do niewielkich wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
Och dobrze, że do Ciebie zajrzałam. Przypomniałaś mi o syropie z mniszka. Ostatni spałaszowaliśmy w lutym, podczas choroby:(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Justynko serdecznie.
U mnie na blogu syrop z pędów sosny :)
OdpowiedzUsuńCzy kwiatków się nie płucze? Myślę że zamiast cukru można dodać miód
OdpowiedzUsuńJa nie płuczę :) oczywiście, ze można dodać miód :)
OdpowiedzUsuńU mnie już zrobiony pierwszy rzut w tym roku
OdpowiedzUsuń