Pokrzywa i jej właściwości

Pokrzywa - dla niektórych chwast, z którym bliskie spotkanie nie należy do zbytnio przyjemnych, a dla nas na wsi, dar natury, posiadający niesamowite właściwości lecznicze i odżywcze wartości :) Zapraszam na post w którym zamierzam wychwalać pod niebiosa jej niezwykłą moc :)



Czy wiecie o tym, ze dawniej gospodynie gotowały z niej zupę, a pokrojone liście dodawały do karmy dla zwierząt? Tak, tak... bo wiedziały co dobre. Młode liście pokrzywy i sok z nich doskonale wzmacnia organizm w czasie wiosennego i jesiennego przesilenia, a napar z suszonej pomaga w walce ze stresem. 
Właściwości pokrzywy:
  • obniża cholesterol
  • redukuje stany zapalne
  • pomaga w gojeniu ran
  • hamuje wypadanie włosów
  • obniża ciśnienie krwi
  • łagodzi ból
  • rozszerza naczynia krwionośne
  • pomaga w leczeniu zaburzeń oddawania moczu
  • ułatwia przemianę materii
  • wzmaga apetyt
  • oczyszcza układ trawienny żółciowych złogów
  • wpływa korzystnie na pracę żołądka, wątroby i trzustki
  • działa przeciwbólowo na stawy i kości
  • obniża poziom cukru we krwi
  • wpływa na produkcję czerwonych krwinek
Pokrzywę stosuje się w formie herbatek, naparów, soku, wyciągu i dodawanie świeżych listków do sałatek. Zbierajcie więc i korzystajcie :)

Komentarze

  1. Znam wszystkie właściwości pokrzywy i wykorzystuję jak tylko się da 😁

    OdpowiedzUsuń
  2. Nasuszyłam już dwie torebki na zimę:) Pije jako herbatkę. Teraz zaparzam zieloną, świeżą:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)