Pokrzywa i jej właściwości
Pokrzywa - dla niektórych chwast, z którym bliskie spotkanie nie należy do zbytnio przyjemnych, a dla nas na wsi, dar natury, posiadający niesamowite właściwości lecznicze i odżywcze wartości :) Zapraszam na post w którym zamierzam wychwalać pod niebiosa jej niezwykłą moc :)
Czy wiecie o tym, ze dawniej gospodynie gotowały z niej zupę, a pokrojone liście dodawały do karmy dla zwierząt? Tak, tak... bo wiedziały co dobre. Młode liście pokrzywy i sok z nich doskonale wzmacnia organizm w czasie wiosennego i jesiennego przesilenia, a napar z suszonej pomaga w walce ze stresem.
Właściwości pokrzywy:
- obniża cholesterol
- redukuje stany zapalne
- pomaga w gojeniu ran
- hamuje wypadanie włosów
- obniża ciśnienie krwi
- łagodzi ból
- rozszerza naczynia krwionośne
- pomaga w leczeniu zaburzeń oddawania moczu
- ułatwia przemianę materii
- wzmaga apetyt
- oczyszcza układ trawienny żółciowych złogów
- wpływa korzystnie na pracę żołądka, wątroby i trzustki
- działa przeciwbólowo na stawy i kości
- obniża poziom cukru we krwi
- wpływa na produkcję czerwonych krwinek
Znam wszystkie właściwości pokrzywy i wykorzystuję jak tylko się da 😁
OdpowiedzUsuńNasuszyłam już dwie torebki na zimę:) Pije jako herbatkę. Teraz zaparzam zieloną, świeżą:)
OdpowiedzUsuń