czwartek, maja 25, 2017

Herbata z Lilaka

 Herbatka z Lilaka poprawia metabolizm, chroni wątrobę i relaksuje. Można pić ją samą lub w mieszankach. Przygotowanie jej jest bardzo proste, nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy tylko zastosować się do kilku wskazówek.


Zbieramy kwiaty lilaka (odmiana bez znaczenia). Same kwiaty, bez łodyżek wkładamy do czystego słoika, ugniatamy tak, aby był całkowicie wypełniony. Zamykamy szczelnie i umieszczamy w piekarniku w 45 stopniach na 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy kwiaty ze słoika i wysuszamy. Herbatka gotowa, możemy już cieszy się jej karmelowym smakiem i bursztynowym kolorem.

3 komentarze:

anetta top pisze...

wspaniały pomysł na pewno spróbuję

Anonimowy pisze...

ale cudo, takiej herbatki jeszcze nie widziałam!!!! Teraz z braku czasu kupuje gotowe susze owocowe, na szczęście pachną i smakują tak, jakbym sama ususzyła liście dzikiej róży, melisy albo pokrzywy 😊 jakie właściwości ma taka herbatka z lilaka? Bo przyznam, ze nie mam pojęcia. Ja głownie inwestuje w hibiskus (susz, najczęściej dosteony na stronie jednego producenta, malwa tea) w liściach, wtedy sobie dozuję intensywność smaku i zaparzam na pare minut, a hibiskus jest niesamowicie zdrowy i picie regularne dostarcza witaminy C, obniża za to ciśnienie i poziom cholesterolu. Pije głownie dla odporności, lubie tez wyciąg z dzikiej róży i zieloną herbatę. Pozdrawiam

Justka B pisze...

Bardzo dziękuję za odwiedziny :) Herbatka z lilaka wpływa relaksująco, chroni wątrobę i poprawia metabolizm :) Ja mam wszystkiego pod dostatkiem na tej mojej wsi, aż byłoby żal nie skorzystać :) Pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)

Copyright © 2014 Sunflower - u mnie na wsi , Blogger