Morele - właściwości i zastosowanie

Dzisiaj w połowie ogołociliśmy dziadkową morelę z owoców - oczywiście tylko tych dojrzałych :) Jutro czeka mnie wielkie morelowe szaleństwo postanowiłam więc napisać Wam kilka słów na temat tych smacznych owoców oraz zachęcić Was do korzystania z ich dobrodziejstw :)

  Właściwości:
  • dzięki przeciwutleniaczom chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników 
  • działają antynowotworowo i przeciwstarzeniowo
  • dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie i pracę nerek
  • działają zasadotwórczo i dzięki temu łagodzą nadkwasotę
  • zawierają żelazo, wapń, fosfor, błonnik, witaminy B, C, PP przez co zapobiegają anemii i regulują trawienie
100 g świeżych owoców to 47 kcal, suszonych – aż 284 kcal!

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Morele-reguluja-cisnienie-opozniaja-starzenie-i-lagodza-nadkwasote_37023.html
 W 100 g moreli mamy 47 kcal.


Zastosowanie:
  • na surowo
  • suszone
  • przetwory - dżemy, konfitury, galaretki, mus, likier, nalewka, marynowane do mięsa
  • sałatki
  • pierogi
  • knedle
  • dodatek do ciast i deserów
Przez krótki okres można je przechowywać w lodówce. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę przeciwutleniacza. Korzystajmy więc z ich dobrodziejstw :)

Komentarze

  1. bardzo lubię morele :) to są jedne z moich ulubionych owoców, a raczej do owocoholików nie należę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne morele, uwielbiam ich smak. Ach zjadłabym chociaż jedną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam morele :) Przeważnie zjadam na surowo, ale mam zamiar zrobić parę słoiczków dżemu morelowego :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)