Morele - właściwości i zastosowanie
Dzisiaj w połowie ogołociliśmy dziadkową morelę z owoców - oczywiście tylko tych dojrzałych :) Jutro czeka mnie wielkie morelowe szaleństwo postanowiłam więc napisać Wam kilka słów na temat tych smacznych owoców oraz zachęcić Was do korzystania z ich dobrodziejstw :)
- dzięki przeciwutleniaczom chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
- działają antynowotworowo i przeciwstarzeniowo
- dzięki dużej ilości potasu regulują ciśnienie i pracę nerek
- działają zasadotwórczo i dzięki temu łagodzą nadkwasotę
- zawierają żelazo, wapń, fosfor, błonnik, witaminy B, C, PP przez co zapobiegają anemii i regulują trawienie
Zastosowanie:
- na surowo
- suszone
- przetwory - dżemy, konfitury, galaretki, mus, likier, nalewka, marynowane do mięsa
- sałatki
- pierogi
- knedle
- dodatek do ciast i deserów
Przez krótki okres można je przechowywać w lodówce. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, żeby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę przeciwutleniacza. Korzystajmy więc z ich dobrodziejstw :)
bardzo lubię morele :) to są jedne z moich ulubionych owoców, a raczej do owocoholików nie należę ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne morele, uwielbiam ich smak. Ach zjadłabym chociaż jedną.
OdpowiedzUsuńUwielbiam morele :) Przeważnie zjadam na surowo, ale mam zamiar zrobić parę słoiczków dżemu morelowego :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam