Kalendarz przetworów na lipiec
Przygotowanie przetworów to dla mnie "dzika" przyjemność. Mimo, iż niektóre z nich zajmują sporo czasu i zaangażowania zawsze znajduje na nie siły :) Lubię wiedzieć czego ile mam i co roku szukam nowych przepisów, żeby urozmaicać domową spiżarnię. Jednak co roku zastanawiam się co mnie czeka w danym miesiącu. Ten post pomoże mnie i innym "przetworomaniaczkom" uporządkować wiedzę i odświeżyć pamięć.
Lipiec to cudowny miesiąc dla "przetworomaniaków", to szczyt owocowo-warzywnego sezonu. A więc Kochani planujcie i szykujcie się :)
Z owoców:
- jagód
- truskawek
- moreli
- malin
- agrestu
- jeżyn
- porzeczek
- brzoskwiń
- wiśni
- cukinii
- fasolki szparagowej
- bobu
- ogórków
- bakłażana
- groszku
- kalafiora
- marchwi
Ogórki z chilli i miodem
Konfitura morelowa z kardamonem
Cukinia faszerowana
znaczy wszystko po kolei - zupełnie jak u mnie - siedzimy w tych słojach mimo upałów ale one nam zimą się odwdzięczą na talerzach- serdeczności ślę - Marii
OdpowiedzUsuńzgadzam się - ta praca się opłaca :) Miłego wekowania :) przetworomaniaczki łączmy się :) Bardzo dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam :)
UsuńA co to za kolorowa surówka?
OdpowiedzUsuńPoproszę przepisik :)
A proszę bardzo - http://sunflower-w-wolnej-chwili.blogspot.com/2013/09/saatka-wielowarzywna-na-zime.html
UsuńA ja Justynko przestałam robić zapasy. Nikt nie je zimą, no może sałatki, a z owoców przeze mnie przetworzonych zrobiłam wino. Było pyszne.
OdpowiedzUsuńJa mam zamiar zabrać się za przygotowywanie soczków z porzeczek i wiśni. Co roku takie robię i zimą są jak znalazł do herbatki :)
OdpowiedzUsuńprzyda i mnie się taka ściąga :)
OdpowiedzUsuń