Imbir - cud natury :)
Imbir to przyprawa, która ma wiele cudownych właściwości. Jesienią
i zimą szczególnie warto po niego sięgać, gdyż ma właściwości
rozgrzewające. Imbir suszony mielony i surowy zdecydowanie różnią się
smakiem. Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie.
Imbir działa:
- przeciwzapalnie
- przeciwobrzękowo
- przeciwbólowo
- antybakteryjnie
- antywirusowo
- antynowotworowo
- moczopędnie
- żółciopędnie
- rozkurczowo
- odkażająco
Imbir:
- poprawia krążenie
- zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi
- oczyszcza nerki
- wpływa na poprawę koncentracji
- pobudza krążenie
- przyspiesza spalanie tłuszczu
- pomaga w walce z cellulitem
- ułatwia trawienie
- pobudza enzymy trawienne
- działa na wzrost witalności
- łagodzi mdłości
- łagodzi bóle miesiączkowe
Ciekawostki:
Imbir dodany do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości.
Rozgrzewając organizm, pobudza organy płciowe, a więc jest doskonałym afrodyzjakiem.
Warto płukać gardło mieszanką imbiru i ciepłej wody w celu zlikwidowania infekcji.
Imbir jest składnikiem maści rozgrzewających, kosmetyków wyszczuplających i antycellulitowych oraz tabletek na chorobę lokomocyjną.
Wolę imbir surowy. Ma niesamowity zapach :))
OdpowiedzUsuńJa tak samo ;)
UsuńPrzewaznie do herbatki dodaję :)
OdpowiedzUsuńWspaniale smakuje ;)
UsuńW okresie jesienno-zimowym dodaję go do herbaty wraz z cytryną i goździkami.
OdpowiedzUsuń