Cynamon - szkodliwy czy nie?
Zima i świąteczne przygotowania przypominają nam o wspaniałym smaku i aromacie cynamonu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ cynamon poprawia krążenie i działa rozgrzewająco. Najbardziej znaną, królującą w naszych domach jest odmiana Cassia, tańsza, dostępna, ale niekoniecznie zdrowa.
Właściwości cynamonu:
- jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia
- obniża poziom złego cholesterolu
- zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek rakowych
- przynosi ulgę w bólach stawów
- poprawia pamięć
- ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze
- wpływa korzystnie na cerę - pomaga w zmianach trądzikowych, rozjaśnia i łagodzi przebarwienia
Mimo wszystkich tych pozytywnych właściwości jest pewien problem z cynamonem i to nie byle jaki. Cynamon ma mnóstwo kumaryny, która uważana jest za bardzo szkodliwą. Jej nadmiar może spowodować uszkodzenie nerek i wątroby. Dotyczy to przede wszystkim cynamonu Cassia, niestety wszechobecnego w Polsce, który ma bardzo duże stężenie kumaryny. Cynamon cejloński ma jej znikomą ilość. Oczywiście badania nie zostały zakończone i nie ma co siać paniki. Mimo to lepiej zachować umiar w zastosowaniu cynamonu, ograniczyć do małej ilości podawanej raz w tygodniu. Można oczywiście zaopatrzyć się w cejloński cynamon i cieszyć się jego smakiem codziennie.
Jak rozpoznać Cynamon cejloński?
- laski cynamonu są jasnobrązowe, kruche, zwinięte obustronnie wielowarstwowe, o wielowarstwowej strukturze
- zmielony jest szaro-brązowy
- ma słodkawy i miodowy zarówno w zapachu i smaku
Nie wiedziałam o właściwościach cynamonu, bardzo dziękuję za oświecenie mnie.
OdpowiedzUsuńNie miałam pojęcia o tym :(
OdpowiedzUsuń