Kardamon
W kardamonie jako dodatku do kawy zakochałam się na studiach :) Miłością zostałam "zarażona" przez współlokatorkę, która co rano w kawiarce parzyła "napój bogów" z odrobiną kardamonu. Najlepiej smakuje jako dodatek do ciast, deserów, lodów, herbaty, grzanego wina i kawy, do dań pikantnych, słonych, bigosu, ryżu i mięsa.
Kardamon pomaga w leczeniu zakażeń jamy ustnej i problemów trawiennych.
Dodatkowo:
- ma właściwości moczopędne
- oczyszcza drogi moczowe
- hamuje rozwój wirusów, bakterii, grzybów i pleśni
- usuwa nadmiar soli z organizmu
- obniża ciśnienie krwi
- odświeża oddech
- pomaga usuwać toksyny z organizmu
- ma właściwości antydepresyjne
Kardamon to doskonały afrodyzjak :) Można dodać go do olejku do masażu by rozbudzić zmysły :)
Korzystajcie więc do woli :)
Afrodyzjak mówisz?...;)
OdpowiedzUsuńTak, tak ;)
UsuńMuszę kupić, bo od jakiegoś czasu zastanawiam się, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka myślę, że już nie raz próbowałaś ;)
UsuńTez jeszem fanka kardamonu. Nie wiedzialam, ze ma az tyle plusow ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie wykorzystywałam kardamonu, nie wiem nawet jak smakuje. Musze kupić i wypróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kardamon jest naprawdę boski :-)
OdpowiedzUsuń