wtorek, sierpnia 11, 2015

Cukinia - smaczna i zdrowa

  Dzisiejszym postem chciałabym zachęcić Was do korzystania z dobrodziejstw, jakie daje nam cukinia. Jest ona lekkostrawna i niskokaloryczna. Polecana w dietach: odchudzającej, antyrakowej i odkwaszającej. Wspaniale smakuje i co najważniejsze, nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia dzięki wartościom odżywczym ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie :) 


Z wszystkich warzyw dyniowatych cukinia ma najwięcej witamin i minerałów:
  • witamina A - odporność, prawidłowe widzenie, 100 g cukinii ma jej ok. 210 µg, z czego dzienne zapotrzebowanie wynosi od 700 do 900 µg
  •  witaminy z grupy B - trawienie, prawidłowa praca mózgu i układu nerwowego
  • witamina C -  odporność, rozwój i regeneracja tkanek, kondycja dziąseł i zębów, przyswajanie żelaza
  • wapń
  • fosfor
  • potas
  • żelazo
  • sód
  • jod
  • węglowodany - w 100 g jest około 2,5 g
  • błonnik - 0,4 g w 100 g
  • białko - w 100 g 1 g
  • tłuszcz - 0,1 g w 100 g
Właściwości cukinii:
  • lekkostrawna
  • niskokaloryczna - w 100 g surowej cukinii mamy tylko 15 kcal
  • dzięki potasowi zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie
  • zapobiega zakwaszaniu organizmu
  • wspomaga procesy trawienny
  • dzięki luteinie i zeaksantynie zmniejsza ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej
  • ma niski indeks glikemiczny  więc jest dobra dla osób chorych na cukrzycę lub nią zagrożonych
  • mogą ją bezkarnie jeść ci, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę i nadkwaśność


Zastosowanie: 

Młodą cukinię najlepiej jeść na surowo razem ze skórką, dzięki temu mamy pewność, że dostarczymy organizmowi wszystkie zawarte w niej witaminy. Kupując cukinię wybierajcie niewielkie okazy do 30 cm, ciężkie, twarde, z nieuszkodzoną, błyszczącą skórką. Przechowujemy w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Można ją jeść na surowo, pieczoną, grillowaną, smażoną, a nawet w postaci placków lub ciasta. Wspaniale pasują do niej pomidory, parmezan, cytryna i czosnek.
Teraz jest właśnie ten cukiniowy czas - korzystajcie :) 

Polecane przeze mnie:
Leczo z cukinii na zimę
Cukinia z warzywami z patelni 
Orzeźwiający chłodnik z cukinii z ogórkiem 
Zapiekana cukinia z pieczarkami

16 komentarzy:

Dorka DOO pisze...

Nie wiedziałam, że ma aż tyle witamin... Dzięki za ten post :)

Izabela Hebda pisze...

Zgadza się cukinia to bomba witamin często robię z niej różne pyszne potrawy oraz surową jem doprawioną jak sałatka.

Elżbieta Dziurkowska pisze...

O tak cukinia to bogactwo. Świetnie nadaje się do ciasta czekoladowego.

Eva Pe pisze...

Uwielbiam cukinię. Robię z niej leczo, placuszki, zapiekam z farszem.

Sabina eM pisze...

Uwielbiam cukinię ;) i przepyszne leczo :D

marrika91 pisze...

Bardzo lubię cukinię. Jest tak łatwa w hodowli, że bez wielkiego wysiłku można się nią cieszyć.

Kasia pisze...

Ja bardzo często robię coś z cukinii, zwłaszcza leczo, zupę krem lub piekę z mięsnym farszem w środku. Jest pyszna, a nawet nie wiedziałam, że ma tak dobre działanie :)
pozdrawiam cieplutko

Justka B pisze...

Cieszę się, że na coś się przydał :)

Justka B pisze...

Ela Ty to zawsze trafiasz w sedno, no właśnie ciasto ;)

Justka B pisze...

A ja jeszcze sama nie próbowałam, muszę znaleźć dla niej miejsce w ogródku ;)

Justka B pisze...

Kasiu pyszna, zdrowa i dietetyczna - jedzmy ile wlezie ;)

Justka B pisze...

To zupełnie tak jak ja;)

aldia arcadia pisze...

Witaj, dziękuję za polecenie ;) Ja w tym roku jeszcze nie jadłam cukinii! Kiedyś to moja mama często kupowała... to zajadałam. Muszę wybrać się jutro na targ :)

Justka B pisze...

To zupełnie jak my ;) smaczna i zdrowa więc korzystamy ile się da ;)

Justka B pisze...

Leczo i faszerowana - "bajka" :-)

Justka B pisze...

Trzeba korzystać póki jest ;)

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)

Copyright © 2014 Sunflower - u mnie na wsi , Blogger