O jarmużu słów kilka
Jarmuż
posiałam w swoim ogródku pierwszy raz i chciałabym Was przekonać do
niego. Oczywiście, żeby korzystać z jego bogactwa nie musicie mieć
ogródka. W wielu sklepach możecie go kupić. Jarmuż to dwuletnia roślina z
rodziny kapustowatych, skarbnica sulforafanu, potasu, wapnia, witaminy C
i K, błonnika i wapnia. Jarmuż ma bardzo wyrazisty, gorzkawy smak.
- działa antynowotworowo dzięki przeciwutleniaczom (sulforafan, karotenoidy, indole), które chronią przed rakiem prostaty, jelita grubego, piersi i płuc
- oczyszcza organizm z substancji rakotwórczych
- dzięki witaminie K hamuje rozwój nowotworów szyjki macicy, wątroby, okrężnicy, piersi, jajników i pęcherzyka żółciowego
- wzmaga produkcję czerwonych krwinek, uszczelnia naczynia krwionośne
- pomaga w leczeniu zapaleniem stawów
- dobrze działa na wzrok
- ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne
- wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci
- chroni przed miażdżycą
Wartość energetyczna 49 kcal Witamina C 120 mg Wapń 150 mg
Białko ogółem 4,28 g Tiamina 0,110 mg Żelazo 1,47 mg
Tłuszcz 0,93 g Ryboflawina 0,130 mg Magnez 47 mg
Węglowodany 8,75 g Niacyna 1,000 mg Fosfor 92 mg
Błonnik 3,6 g Witamina B6 0,271 mg Potas 491 mg
Kwas foliowy 141 μg Sód 38 mg
Witamina A 9990 IU Cynk 0,56mg
Witamina K 704.8μg
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
Jarmuż w kuchni - w jakiej postaci go spożywać?
- chipsy
- sałatka
- duszony ze szpinakiem
- gotowany
- pesto
- koktajle czy smoothie
Na jarmuż powinny uważać osoby chore na tarczycę, kamicę szczawianową i cierpiące na wzdęcia.
Propozycje:
Jajka zapiekane z jarmużem i parówkami
Makaron z jarmużem
Chipsy z jarmużu na ostro
Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut
Propozycje:
Jajka zapiekane z jarmużem i parówkami
Makaron z jarmużem
Chipsy z jarmużu na ostro
Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut
Słyszałam o tej roslinie, ale pierwszy raz widzę jak wygląda.
OdpowiedzUsuńPolecam, internet jest pełen smacznych i zdrowych jarmużowych przepisów :)
UsuńTeż zawitał u mnie w ogródku po raz pierwszy. Czytałam, ze jego gorycz ginie po pierwszych przymrozkach zobaczymy :), pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLekko gorzkawy i tak pozostaje, ale nie przeszkadza - przynajmniej moim kubkom smakowym :)
UsuńZielone bogactwo. Robiąc ciasto właśnie tej goryczki się obawiałam ale niepotrzebnie :)
OdpowiedzUsuńCiacho z jarmużu rewelacja ;) Elu jeśli pozwolisz skorzystam z przepisu ;)
UsuńJarmuż zareklamowała mi sąsiadka,kupiłam,ugotowałam zupkę(jarmuż na masełku "podmażyłam" jak szczaw do zupy) i cała rodzina się zajadała, najbardziej synek (ok 2 l).
OdpowiedzUsuńJaki mądry synek wie co zdrowe ;) niech pojawia się na stole częściej ;)
UsuńMoże w przyszłym roku skuszę się i również zagości w moim ogródku. Na razie korzystam z gotowców ze sklepu ;-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zachęcam do własnego, nie ma z nim kłopotu, rośnie sam ;)
UsuńNigdy nie jadłam, ale może kiedyś zakupię ;)
OdpowiedzUsuńZachęcam ;) bardzo, bardzo zdrowy ;)
UsuńJeszcze nie próbowałam, a pewnie warto :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj Kasiu, daj się namówić ;)
UsuńJeszcze nie jadłam, nie sadziłam, wiec może w przyszłym roku ...
OdpowiedzUsuńZ całego serca zachęcam ;)
UsuńJa też posiałam pierwszy raz w tym roku. To bardzo dekoracyjna roślina. Świetnie może zdobić talerze.
OdpowiedzUsuń