O jarmużu słów kilka

Jarmuż posiałam w swoim ogródku pierwszy raz i chciałabym Was przekonać do niego. Oczywiście, żeby korzystać z jego bogactwa nie musicie mieć ogródka. W wielu sklepach możecie go kupić. Jarmuż to dwuletnia roślina z rodziny kapustowatych, skarbnica sulforafanu, potasu, wapnia, witaminy C i K, błonnika i wapnia. Jarmuż ma bardzo wyrazisty, gorzkawy smak.

Właściwości:
  • działa antynowotworowo dzięki przeciwutleniaczom (sulforafan, karotenoidy, indole), które chronią przed rakiem prostaty, jelita grubego, piersi i płuc
  • oczyszcza organizm z substancji rakotwórczych
  • dzięki witaminie K hamuje rozwój nowotworów szyjki macicy, wątroby, okrężnicy, piersi, jajników i pęcherzyka żółciowego
  • wzmaga produkcję czerwonych krwinek, uszczelnia naczynia krwionośne
  • pomaga w leczeniu zapaleniem stawów
  • dobrze działa na wzrok
  • ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne
  • wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci
  • chroni przed miażdżycą

Wartość energetyczna - 49/28 kcal
Białko ogółem - 4,28/1,90 g
Tłuszcz - 0,93/0,40 g
Węglowodany - 8,75/5,63 g
Błonnik - 3,6/2,0 g

Witaminy
Witamina C – 120/41 mg
Tiamina – 0,110/0,053 mg
Ryboflawina – 0,130/0,070 mg
Niacyna - 1,000/0,500 mg
Witamina B6  - 0,271/0,138 mg
Kwas foliowy -  141/13 μg
Witamina A – 9990/13621 IU
Witamina K - 704.8/817.0 μg


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html

Wartość energetyczna 49 kcal Witamina C 120 mg Wapń 150 mg Białko ogółem 4,28 g Tiamina 0,110 mg Żelazo 1,47 mg Tłuszcz 0,93 g Ryboflawina 0,130 mg Magnez 47 mg Węglowodany 8,75 g Niacyna 1,000 mg Fosfor 92 mg Błonnik 3,6 g Witamina B6 0,271 mg Potas 491 mg Kwas foliowy 141 μg Sód 38 mg Witamina A 9990 IU Cynk 0,56mg Witamina K 704.8μg

http://bonavita.pl/jarmuz-cudowne-warzywo-o-niezwyklych-wlasciwosciach-i-wysokiej-wartosci-odzywczej
Jarmuż w kuchni - w jakiej postaci go spożywać?
  • chipsy
  • sałatka 
  • duszony ze szpinakiem
  • gotowany
  • pesto 
  • koktajle czy smoothie

Na jarmuż powinny uważać osoby chore na tarczycę, kamicę szczawianową i cierpiące na wzdęcia.
Propozycje:
Jajka zapiekane z jarmużem i parówkami 
Makaron z jarmużem
Chipsy z jarmużu na ostro
Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut

Komentarze

  1. Słyszałam o tej roslinie, ale pierwszy raz widzę jak wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, internet jest pełen smacznych i zdrowych jarmużowych przepisów :)

      Usuń
  2. Też zawitał u mnie w ogródku po raz pierwszy. Czytałam, ze jego gorycz ginie po pierwszych przymrozkach zobaczymy :), pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lekko gorzkawy i tak pozostaje, ale nie przeszkadza - przynajmniej moim kubkom smakowym :)

      Usuń
  3. Zielone bogactwo. Robiąc ciasto właśnie tej goryczki się obawiałam ale niepotrzebnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho z jarmużu rewelacja ;) Elu jeśli pozwolisz skorzystam z przepisu ;)

      Usuń
  4. Jarmuż zareklamowała mi sąsiadka,kupiłam,ugotowałam zupkę(jarmuż na masełku "podmażyłam" jak szczaw do zupy) i cała rodzina się zajadała, najbardziej synek (ok 2 l).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki mądry synek wie co zdrowe ;) niech pojawia się na stole częściej ;)

      Usuń
  5. Może w przyszłym roku skuszę się i również zagości w moim ogródku. Na razie korzystam z gotowców ze sklepu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu zachęcam do własnego, nie ma z nim kłopotu, rośnie sam ;)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłam, ale może kiedyś zakupię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie próbowałam, a pewnie warto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie jadłam, nie sadziłam, wiec może w przyszłym roku ...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też posiałam pierwszy raz w tym roku. To bardzo dekoracyjna roślina. Świetnie może zdobić talerze.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)