Cukier pachnący czarnym bzem

Naturalnie aromatyzowany cukier to wspaniały sposób na dodanie naszym wypiekom niesamowitego smaku i zapachu. Cukier, zarówno puder, jak i kryształ z łatwością przyjmuje zapachy. Wystarczy tylko kilka minut by cieszyć się domowym aromatyzowanym cukrem. Dziś chcę Wam przedstawić pierwszą jego odsłonę - cukier pachnący czarnym bzem.

  • słoik
  • 4 baldachy kwiatów czarnego bzu
  • dowolny cukier
Baldachy dzielimy na mniejsze części, w słoiku układamy warstwami cukier i kwiaty, ostatnią warstwą jest cukier, który powinien dokładanie zakrywać kwiaty. Odstawiamy na cztery tygodnie. Po tym czasie usuwamy kwiaty, cukier przesypujemy do hermetycznie zamykanego słoika i możemy przechowywać nawet rok. Cukier używamy do wypieku ciast i ciasteczek, lukru, polewy lub przygotowania deserów.

Komentarze