Kasza jaglana
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, która przez lata zapomniana, teraz powoli wraca do łask. Niesamowicie uniwersalna wyśmienicie smakuje zarówno na słono i na słodko. Jej oryginalny smak pozwala na kulinarne eksperymenty należy jednak przyrządzać ją w odpowiedni sposób, aby pozbyć się towarzyszącej mu goryczki. Ale zaczniemy od początku...
- duże ilości łatwo przyswajalnego białka przez co jest lekkostrawna i bardzo odżywcza
- najwyższą zawartość witamin z grupy B
- składniki mineralne: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas
- krzemionkę mający wpływ na stawy, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, obniżenie cholesterolu, utrzymanie naczyń krwionośnych w dobrym stanie, na zapobieganie odwapnianiu kości,
- duże ilości lecytyny przez co wpływa na poprawę pamięci i koncentracji
- witaminę E
- antyoksydanty
Kasza jaglana dodatkowo nie zawiera glutenu. Wprowadzając do naszej diety kaszę jaglaną poczujemy się piękni i zdrowi, uzupełnimy niedobory witamin i minerałów oraz wzmocnimy odporność naszego organizmu.
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Krok 1
Odmierzyć szklankę kaszy i wsypać ją na gęste sito.
Krok 2
Płukać kaszę pod bieżącą wodę naprzemiennie zimną i ciepłą wodą, mieszając łyżką aby była równomiernie wypłukana tak długo aż woda będzie czysta.
Krok 3
Przelać kaszę wrzątkiem
Krok 4
Zagotować w garnku 2,5 szklanki wody, wsypać kaszę, dodać 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju
Krok 5
Zamieszać łyżką, przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut na małym ogniu
Krok 6
Po tym czasie odstawić pod przykryciem na 10 minut
Kochani korzystajcie z dobrodziejstw, które daje nam kasza jaglana :) naprawdę warto :)
Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut
Nie przepadam za kaszą jaglaną :-(
OdpowiedzUsuńA szkoda, bo jest wspaniała ;) a może trzeba spróbować np. na słodko ;)
UsuńUwielbiam wszystkie rodzaje kasz. No może gryczana, ta palona jest odrobinę za gorzka, ale z gulaszem i ogóreczkiem też ją jem.
OdpowiedzUsuńWidzę, że mamy bardzo podobny gust jeśli o kaszę chodzi ;)
UsuńLubię wszystkie kasze, wszyściutkie!
OdpowiedzUsuńMądra Ewunia, wie co dobre i zdrowe ;)
UsuńKasza jaglana z miodem i suszonymi owocami(ja doję wszystko co mam pod ręką: suszone śliwki, rodzynki,żurawina,papaja,ananas,morela,daktyle) - bajka wspaniały deserek.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, bo na słodko jeszcze nie kosztowałam :)
Usuń