Rabarbar - co należy o nim wiedzieć?
W niedzielę zrobiłam wiosenny przegląd ogrodu :) Rabarbar wziął się do życia i w związku z tym postanowiłam Wam o nim napisać. Uwielbiam go za kwaśny smak i piękne czerwone zabarwienie. Rabarbar świetnie nadaje się do ciasta, deserów, rewelacyjna jest z nich nalewka, sok i kompot. Można również przygotowywać z niego przetwory, świetnie nadaje się do mrożenia.
- Rabarbar jest źródłem witaminy C, E i A, fosforu, potasu, błonnika, sodu, magnezu i żelaza.
- Ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające i antyalergiczne.
- Pomaga przy wzdęciach.
- Reguluje procesy trawienia.
- Dzięki właściwościom estrogennym pomaga w problemach z trądzikiem, kobietom w okresie menopauzy.
- Korzystnie wpływa na układ krwionośny.
O tym należy pamiętać:
- Rabarbaru powinny unikać kobiety karmiące, panowie z niskim poziomem testosteronu.
- Spożywanie rabarbaru zabronione jest osobom chorym na nerki i reumatyzm.
- Zbiór rabarbaru należy zakończyć do końca czerwca, ponieważ latem rabarbar ma znacznie więcej szkodliwych szczawianów.
Porady ogrodnicze:
- Rabarbar wymaga wilgotnego podłoża, zasobnego w próchnicę i żyznego oraz słonecznego stanowiska.
- Rozmnażamy z siewu - jest to bardzo trudne - lub przez podział karp jesienią - na przełomie września i października lub w marcu.
- Pierwszy zbiór rabarbaru najwcześniej po dwóch latach po posadzeniu.
- Po pojawieniu się pędów kwiatostanowych należy je usunąć.
- Zbiór rabarbaru należy przeprowadzać od kwietnia do czerwca.
- Ogonki rabarbaru do zbioru muszą osiągać 20 cm.
- Jednorazowy zbiór to nie więcej niż 1/3 liści z rośliny.
Już się nie mogę rabarbaru doczekać :) Na koniec zostawiam Wam jeszcze kilka rabarbarowych przepisów:
Tarta z rabarbarem, budyniem i bezą
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z cynamonową nutą
Śmietankowe ciasto z owocami
Dżem z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z imbirem
Dżem rabarbarowy z pomarańczą
Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru
Chłodnik z rabarbaru z miętą i białkową chmurką
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy
Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z cynamonową nutą
Śmietankowe ciasto z owocami
Dżem z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z imbirem
Dżem rabarbarowy z pomarańczą
Dżem truskawkowy z dodatkiem rabarbaru
Chłodnik z rabarbaru z miętą i białkową chmurką
Pięknie rośnie, u mnie dopiero wychodzi z ziemi :)
OdpowiedzUsuńJa liczę na to, że za dwa tygodnie nastawię nalewkę ;)
UsuńNAlewka z rabarbaru?
UsuńTak właśnie nalewka - cudowna, delikatna, jedna z moich ulubionych ;)
UsuńJa miałam piękny rabarbar, ale w tamtym roku mi zaginął.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto rabarbarowe i kompot, ale nie widziałam o jego tak wspaniałym działaniu :-)
OdpowiedzUsuńRodzice maja w ogrodzie cudownie rozrośnięty rabarbar. Za dziecka za nim nie przepadałam, dziś podziwiam!
OdpowiedzUsuńRabarbaru u mnie w ogrodzie brak. Kusi mnie taka nalewka :) Jak zasadzić rabarbar? Kurcze, nie mam zielonego pojęcia. w sklepach nie widzę.
OdpowiedzUsuńNajlepiej wziąć od kogoś, należy wykopać, czystym nożem odciąć tak, aby był przynajmniej jeden pąk liściowy i korzenie ;) ale to trzeba zrobić w marcu ;) sadzonki sadzimy po dwóch dniach ponieważ muszą zaschnąć miejsca oszkodzenia ;)
UsuńNa Allegro mają sadzonki do kupienia ;)
Usuń