Drewniane deski do krojenia - wybór, pielęgnacja i impregnacja
Drewniane deski do krojenia to moje ulubione. Aby służyły nam dobrze i długo, potrzebują specjalnej pielęgnacji. Każda deska desce nierówna. Czym się kierować w wyborze? Czy wystarczy mieć jedną uniwersalną? W jaki sposób dbać o drewniane deski? jak je pielęgnować i impregnować? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w dzisiejszym poście. Zapraszam :)
W wyborze deski do krojenia należy wziąć pod uwagę przede wszystkim twardość drewna, ponieważ to właśnie ona ma wpływ na jej jakość. Deskę z twardego drewna łatwiej utrzymać w czystości ponieważ nie robią się w niej nacięcia. w które wnikają bakterie. Przed pierwszym drewnianej deski należy ją umyć, pozostawić do całkowitego osuszenia i zaimpregnować olejem. Aby bezpiecznie i długotrwale korzystać z drewnianej deski należy myć ją zaraz po użyciu, nie pozostawiać na niej produktów, umyć, wytrzeć i pozostawić do całkowitego osuszenia, najlepiej opartą, aby zapewnić dopływ powietrza z każdej strony. Warto posiadać kilka desek i przeznaczyć je do poszczególnych produktów.
Czyszczenie drewnianych desek:
- po każdym użyciu umyć deskę w gorącej wodzie z płynem do naczyń, spłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pozostawić opartą do całkowitego osuszenia
- raz na miesiąc dobrze jest wyczyścić deskę za pomocą cytryny i gruboziarnistej soli. Umytą deskę posypujemy solą i połówką cytryny trzemy deskę. Pozostawiamy na kilka minut, myjemy deskę pod ciepłą wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pozostawić do całkowitego wysuszenia.
Drewniane deski, które nie były odpowiednio pielęgnowane można odnowić.
Krok 1
Deskę myjemy dokładnie, wycieramy i odstawiamy do wyschnięcia. Może trwać to nawet kilkanaście godzin - deska musi być całkowicie sucha.
Krok 2
Deskę szlifujemy papierem ściernym ręcznie lub szlifierką - papier o gradacji szlifowanie -80, wygładzanie - 120, polerowanie - 180.
Krok 3
Oczyszczamy po szlifowaniu miękką ściereczką na sucho, można użyć miękkiego pędzla.
Krok 4
Impregnacja - używamy jakiegokolwiek oleju przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Można zakupić specjalny olej, można użyć jakiegokolwiek roślinnego. Na deskę nakładamy dużą ilość oleju za pomocą miękkiej szmatki. Po chwili za pomocą papierowego ręczniczka usunąć nadmiar. Deskę oprzeć i zostawić na 24 godziny. Po tym czasie powtórzyć zabieg. Najlepiej olejowanie powtórzyć kilka razy. Po drugim olejowaniu na deskę wylewamy odrobinę wody. Jeśli woda się nie wchłania lecz kropelki utrzymują się na powierzchni deski jest ona prawidłowo zaimpregnowana i gotowa do użycia. Jeśli nie - olejowanie trzeba powtórzyć.
Moje deseczki już reanimowane, wyglądają prawie jak nowe :) Wiem, że prawie robi różnicę, ale sami zobaczcie - ja jestem bardzo zadowolona :)
Dobrze, że mi przypomniałaś, czasami też konserwuję swoje deski olejem,po takim zabiegu zawsze lepiej wyglądają. Pozdrawiam serdecznie :)).
OdpowiedzUsuńWow, świetny wpis. Nie pomyślałam, że można je wyszlifować :) muszę to zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo przydatne wskazówki. Nie do końca sobie zdawałam sprawę jak zadbać o deskę do krojenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Super wpis :) kupiliśmy taka deskę we Włoszech i jesteśmy z niej bardzo zdowoleni ale jak to w życiu bywa nie bardzo wiedzieliśmy jak tak deske pielęgnować :) mylam ja tylko płynem i gorąca wodą ale nie suszylam :) dziękuję za dobre rady :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają deski bambusowe, ale kiepsko wygląda ich pielęgnacja i samo używanie. Najbardziej lubię takie zwyczajne dechy :) Dbam o nie podobnie jak Ty :)
OdpowiedzUsuńJeśli szukacie nowych desek do krojenia, to najlepiej sprawdzić ofert w sklepach online. Tam wybór jest naprawdę szeroki. Ja ostatnio kilka rzeczy do kuchni, w tym właśnie deskę, kupiłam w sklepie https://www.leifheitsklep.pl/ i jestem naprawdę bardzo zadowolona z jakości, jak i z ceny.
OdpowiedzUsuń