Domowy syrop z czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu jest bezcenny w jesienno-zimowe dni, kiedy dopada nas choróbsko i czujemy się niewyraźnie :) Wielokrotnie
dzięki niemu udało nam się powstrzymać przeziębienie i wyjść zwycięsko w
walce o zdrowie :) Specjalnie na jego rzecz zakupiłam sokownik, dzięki
któremu przygotowanie syropu staje się śmiesznie łatwe. Jesień już blisko Kochani - róbcie syrop z czarnego bzu na zdrowie :)
- 500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
- 400 g cukru
W sokowniku:
Owoce
myjemy, osuszamy i obrywamy. Wkładamy do górnego garnka sokownika i zasypujemy cukrem - mieszamy. Do dolnego garnka wlewamy wodę 3 cm poniżej rantu.
Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy tak długo, aż cukier całkowicie
się rozpuści. Od czasu do czasu zlewamy syrop do innego garnka. Kiedy
cały syrop będzie przelany, zagotowujemy i przelewamy do czystych,
wyparzonych butelek, dokładnie zakręcamy.
Gotowany:
Owoce
myjemy, osuszamy i obrywamy. Wkładamy do garnka, wlewamy 1 szklankę
wody i gotujemy do momentu kiedy wszystkie owoce popękają. Wówczas
odstawiamy sok i kiedy będzie chłodny przecedzamy. Dodajemy cukier i
zagotowujemy. Przelewamy do czystych, suchych butelek, zakręcamy i
gotowe.
Syrop w obu przypadkach nie wymaga pasteryzacji.
Lubię syrop z czarnego bzu,ale w tym roku go nie zrobiłam. Za nim się obudziłam ptaszki oskubały owoce. Może w przyszłym roku będę szybsza od nich :)
OdpowiedzUsuń