Chrzan - dziesięć zastosowań
Chrzan jest stosowany w kuchni jako dodatek do mięs, wędlin, potraw z ryb i jajek. Starty korzeń chrzanu zwalcza bakterie, wirusy i grzyby, dlatego uważany jest za naturalny antybiotyk. Liście chrzanu mają również podobne działanie. Muszą na niego uważać osoby z chorobami układu pokarmowego i nerek, a także ci ze skłonnością do alergii.
- W liściach chrzanu możesz upiec mięso, rybę lub chleb, dzięki nim zyskają bardzo orzeźwiający smak.
- Chrzan chroni żywność przed zepsuciem. W liście chrzanu możesz zawinąć wędlinę, która dłużej zachowa świeżość.
- Stosuj chrzan w czasie przeziębienia i osłabienia organizmu, ponieważ chrzan niszczy zarazki, rozrzedza krew, obniża zły cholesterol, pomaga pokonać katar, oczyszcza organizm z toksyn i ma działanie rozgrzewające.
- Stosuj chrzan w czasie odchudzania - pobudza metabolizm.
- Stosuj chrzan przy reumatyzmie - ma właściwości przeciwzapalne.
- Świeżo starty chrzan zagotowany z mlekiem można stosować do przemywania skóry normalnej, przetłuszczającej i trądzikowej - jako środek odkażający i wybielający w przypadku piegów i plam wątrobowych.
- Świeżo starty chrzan połączony z jogurtem i miodem to wspaniała maseczka odmładzająca.
- Obecność chrzanu w biesiadowaniu przy suto zastawionym stole może nas uchronić przed przejedzeniem, bólem głowy, zakwaszeniem organizmu, niestrawnością, zatruciem i zgagą.
- Chrzan świeżo utarty z octem działa jak plaster rozgrzewający na bóle mięśni, stawów i korzonków.
- Na ukąszenia owadów świetnie sprawdza się świeżo starty chrzan. Należy zrobić okład na bąbel, następnie przemyć skórę i posmarować ją oliwką, kremem lub balsamem.
Domowy tarty chrzan
Chyba wypróbuję tę maseczkę i na ukąszenia :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o maseczkę zrób test za uchem ;)
UsuńBardzo lubię chrzan w kuchni a tu proszę, jeszcze tyle zastosować :-)
OdpowiedzUsuńCałe bogactwo, nic tylko korzystać ;)
Usuńteraz wiem, że nic nie wiedziałam o chrzanie poza tym, że go lubię ;)))
OdpowiedzUsuńI to Małgosiu najważniejsze ;)
UsuńKto by pomyślał, że ma tyle zastosowań!
OdpowiedzUsuńTrzeba korzystać ;)
UsuńJaki wspaniały ten chrzan! W takim razie jedzenie go w czasie Wielkanocy to zdecydowanie za rzadko :)
OdpowiedzUsuńU nas jest częstym uzupełnienie posiłków ;)
UsuńA tak naprawdę rzadko jem chrzan bo kręci mnie w nosie :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie dlatego go jem ;)
Usuń