5 powodów dla których warto jeść przepiórcze jajka

Na Wielkanoc życzymy sobie smacznego jajka i zdrowych Świąt. Jak te dwie rzeczy ze sobą połączyć :) - ja Wam Kochani życzę zdrowego jajka :) Ale wracając do tego wielkanocnego, gości na stołach pod wieloma postaciami, ponieważ to właśnie ono jest symbolem odradzającego się życia. Ja zapraszam Was na rozważania na temat zdrowszej wersji jaj - przepiórczych :)

A oto 5 powodów dla których warto jeść przepiórcze jajka:

1. Przepiórcze jajka zawierają łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko, które działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Zawierają one mniejszą ilość tłuszczu, dlatego mogą je jeść osoby z chorobami serca. 

2. Jajka przepiórcze nie posiadają alergenów, a więc nie uczulają, są małokaloryczne i lekkostrawne, dlatego są niezbędne w diecie odchudzającej.

3. Są one uznawane za silnie działający afrodyzjak, dodatkowo poprawiają samopoczucie, działają antydepresyjnie i dodają energii.

4. Jaja przepiórcze mają wyrafinowany smak, ale również wyjątkowy wygląd, który nadaje uroku przygotowanym przez nas potrawom. 

5. Posiadają o wiele więcej aminokwasów, mikroelementów (żelazo, miedź, cynk), fosfor i witaminy z grupy B, dlatego pomagają w usuwaniu toksyn  i regulują prace tarczycy.

Komentarze