Gotowanie jajek
Gotowanie jajek wydaje się bardzo prostą sprawą jednak nie zawsze ugotowane przez nas w pełni nas satysfakcjonują. Zapraszam Was więc na kilka podstawowych i przydatnych porad.
- Bardzo dokładnie sprawdzamy stan skorupki, nawet najmniejsze uszkodzenie skończy się pęknięciem.
- Przed ugotowaniem jajka myjemy.
- Jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową. Możemy też włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Robimy to, aby nie pękło we wrzątku.
- Jajka gotujemy w dużej ilości wody i w takiej wielkości garnka, żeby się nie obijały.
- Jajka które gotujemy na miękko i półmiękko wkładamy do wrzątku, bo białko ścina się szybko. Jajka na twardo można gotować od zimnej wody.
- Wkładamy jajka pojedynczo do posolonego wrzątku za pomocą łyżki, bardzo powoli i delikatnie.
- Czas gotowania jajek liczy się od momentu zagotowania wody.
- Czas gotowania jajka zależy od jego rozmiaru, gotujemy na miękko od 2 do 4 minut, 0d 4 do 6 minut na półmiękko, od 6 do 10 minut na twardo.
- Ugotowane jajka wyjmij z wody, długo leżące w wodzie lub przegotowane nie są smaczne.
- Jeśli nie będziesz pewna czy odłożone przez Ciebie jajko jest ugotowane czy surowe, możesz to łatwo sprawdzić. Zakręć nim na gładkiej powierzchni, jeśli wiruje bez zarzutu jest gotowane, jeśli się zatacza - surowe.
- Aby jajka lepiej się obierały ze skorupki zanurzamy je po ugotowaniu w zimnej wodzie.
Na koniec mogę Wam tylko życzyć "smacznego jajka" :) :) :)
Mam taki gadżet i rzeczywiście bardzo mi się przydaje. Fajne rady, o niektórych nie wiedziałam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Moje ulubione jest na półmiękko i na twardo. Super ta łyżka:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:))
ojej myślałam że to jużwielkanoć - fajna lekcja dla tych co wodę nawet przypalą - też mam taki przyrząd - buziaki śle Marii
OdpowiedzUsuń