Dynia - czy warto ją jeść?
Dynia to jeden z najwspanialszych produktów, które daje nam jesień. Ta "pani" w przecudnym, intensywnym, pomarańczowym kolorze nie tylko jest bardzo smaczna, ale do tego ma bardzo dużo witamin, oraz składników mineralnych i przez to ogromny wpływ na nasz organizm.
Dynia jest niskokaloryczna (28 kalorii w 100g) i lekkostrawna. Poza tym jest bogata w:
- witaminę A
- witaminy z grupy B
- witaminę C
- witaminę PP
- magnez
- potas
- wapń
- żelazo
- fosfor
- białko
- błonnik
Dynia:
- reguluje pracę jelit
- pobudza procesy trawienne
- oczyszcza organizm
- działa moczopędnie
- obniża poziom cholesterolu we krwi
- korzystnie wpływa na skórę
- opóźnia procesy starzenia
Zachęcam Was - włączcie dynię do swojej diety. Jest ona nie tylko doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, ale również pomaga w wielu dolegliwościach. Zarówno smaczna, jak i zdrowa :)
Rozgrzewająca zupa z dyni
Drożdżowa babka z dynią
Śniadaniowe placuszki z dyni
Krem z dyni z boczkiem
Ja często jesienią gotuję zupę dyniową. Nauczyłam się jej tu w Niemczech, gdzie pracuję. Kupuję zawsze Hokkaido. Nie trzeba obierać jej skórki, tylko po umyciu i wyciągnięciu ziaren gotuje się ją w całości. Uwielbiam zupę dyniową z tymiankiem.
OdpowiedzUsuńTo musi być pychota :)
UsuńLubię dynię - szczególnie zupę krem z dyni.
OdpowiedzUsuńJesienią zupka krem bezcenna ;)
UsuńMusze kupic dynie ;))
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńLubię dynię i zuopę dyniową. Posadziłam w swoim ogrodzie różne odmiany. Jem całą zimę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pójdę Aniu za Twoim przykładem - znajdę dla niej miejsce w ogródku:)
Usuń