Kalendarz przetworów na czerwiec
Czerwiec to miesiąc w którym spotyka się wiosna z latem. Pachnący kwiatami czarnego bzu, urzekający czerwienią truskawek, zachwycający bogactwem smaków. To raj dla miłośników przetworów i zamykania w słoikach letnich smaków, by cieszyć się nimi zimą do woli.
- botwinka
- koperek
- szpinak
- czosnek
- fasolka
- kalafior
- mięta
- agrest
- truskawki
- poziomki
- rabarbar
- czereśnie
- kwiaty czarnego bzu
- morele
- maliny
- porzeczki
Rabarbar do naleśników i deserów
O tak ! Już w maju się zaczęło przetwarzanie tego, co dała natura. Ja z chęcią zrobiłabym coś z kwiatów bzu. Wiem, gdzie on rośnie w mojej okolicy, więc zaraz wsiadam na rower i jadę !Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMuszę zajrzeć do sąsiada, czy kwiatki bzu już gotowe. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda czerwiec daje wiele możliwości, na wykorzystanie darów natury
OdpowiedzUsuń