Żurawina jest bardzo ważnym składnikiem diety, ponieważ ma niesamowity wpływ na poprawę zdrowia. Postanowiłam napisać post właśnie o niej, gdyż po pierwsze - jest moim ulubionym suszonym owocem, po drugie zaś - uważam, że jest wciąż bardzo niedoceniana.


Żurawina zawiera:
  • kwas benzoesowy - zapobiega rozwojowi bakterii i drożdży
  • dużą ilość błonnika - działa przeciw zaparciom
  • witaminę C
  • witaminę K
  • witaminę E
  • witaminę B6
  • kwas pantotenowy
  • potas
  • mangan
  • miedź 
  • jod
  • przeciwutleniacze - działają profilaktycznie przeciw nowotworom i chorobie niedokrwiennej serca
  • flawonoidy - pomagają zapobiegać krwawieniom, żylakom, wybroczynom, oczyszczają drogi moczowe, obniżają cholesterol i ciśnienie krwi, działają przeciwgrzybiczno, przeciwwirusowo i przeciwalergicznie.
  Żurawina pomaga w:
  • problemach z przeziębieniem i anginą
  • problemach z żołądkiem i pęcherzem
  • wzmacnianiu siły skurczu mięśnia sercowego
  • ochronie wątroby
  • obniżeniu poziomu cukru we krwi
  • infekcjach dróg moczowych
  • zaburzeniach neurologicznych
  • ochronie komórek mózgowych przed uszkodzeniami
  • zapobieganiu tworzeniu się zakrzepów
  • rozszerzaniu naczyń krwionośnych
  • zmniejszeniu ryzyka arteriosklerozy
  • powstrzymywaniu osadzania się bakterii w śluzówce żołądka
  • redukcji bakterii w jamie ustnej

Wystarczy szklanka wody i kilka owoców żurawiny by na bieżąco, każdego dnia uwolnić swój organizm z toksyn.

Komentarze

  1. Ja bardzo lubię żurawinę w każdej postaci. Z wielką przyjemnością i zaciekawieniem przeczytałam Twój post.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam problemy z układam moczowym i podobno żurawina jest dobra na te sprawy :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)