Czerwona soczewica i "Spotkanie przy d-LINKU"
Choróbsko wstrętne mnie dopadło i od razu pod kopułką tematy dotyczące zdrowia mi się objawiły. Na blogach kulinarnych, tu i tam, znajduję wiele soczewicowych przepisów. Przyznam szczerze, że do soczewicy mi daleko, ale szczerze się nią zainteresowałam :) Jak to ja - lubię wiedzieć co jem, wzięłam więc soczewicę pod lupę :) Wszystkich zainteresowanych dobrodziejstwami płynącymi ze spożywania soczewicy zapraszam do lektury :)
Dlaczego czerwona? Odpowiedź jest bardzo prosta :) Ona najbardziej nadaje się do przyrządzania zup, ponieważ szybko się rozgotowuje. Teraz w okresie zimowym zupy są najlepszym rozwiązaniem na sycące i rozgrzewające posiłki. A więc zaczynamy :)
Właściwości:
Kochani musimy przełamać mit mówiący o tym, że soczewica to jedynie składnik dań wegańskich i wegetariańskich. Przekonajcie się do niej, bo to skarb, który dała nam Matka Natura :)
Tych, którzy dotrwali zapraszam na pierwsze "Spotkanie przy d-LINKU". Dzisiejszy temat to potrawy z wykorzystaniem soczewicy, przez tydzień czekam na linki do Waszych ciekawych przepisów - liczę na Was :) Na zdrowie :)
Dlaczego czerwona? Odpowiedź jest bardzo prosta :) Ona najbardziej nadaje się do przyrządzania zup, ponieważ szybko się rozgotowuje. Teraz w okresie zimowym zupy są najlepszym rozwiązaniem na sycące i rozgrzewające posiłki. A więc zaczynamy :)
Właściwości:
- zapobiega nadciśnieniu i wspomaga w jego leczeniu dzięki wysokiej zawartości potasu i bardzo niskiej sodu
- obniża poziom złego cholesterolu we krwi
- zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru
- zapobiega miażdżycy
- zapobiega bezsenności
- wspomaga walkę ze stresem
- zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
- wspomaga perystaltykę jelit
- wpływa na cerę
- zapobiega anemii
- poprawia przemianę materii
Soczewica jest bogatym źródłem:
- potasu
- witamin B1, B2, PP, B5, B6
- kwasu foliowego
- witaminy K
- magnezu
- żelaza
- fosforu
- cynku
- miedzi
- manganu
- taniny
- błonnika pokarmowego
- białka
Zastosowanie:
Czerwona soczewica ze względu na łatwość przygotowania, gotowania i rozgotowywania świetnie nadaje się do przygotowywania zup, kremów, past, pasztetu, farszu do pierogów, kotleciki, jako dodatek do sałatek i zapiekanek.
Pamiętajcie:
- Przechowujcie soczewicę z suchy i chłodnym miejscu
- Nie przechowujcie soczewicy przez dłuższy czas ponieważ traci kolor, wartości odżywcze i smakowe
- Soczewicę solimy pod koniec gotowania
- Można ją zmielić i otrzymać mąkę
- Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko, nie namaczamy jej przed gotowaniem
Tych, którzy dotrwali zapraszam na pierwsze "Spotkanie przy d-LINKU". Dzisiejszy temat to potrawy z wykorzystaniem soczewicy, przez tydzień czekam na linki do Waszych ciekawych przepisów - liczę na Was :) Na zdrowie :)
Tak, soczewica to dobrodziejstwo natury, ale niestety mało doceniane. Ja czasem robie pastę, aledomownicy się krzywia:)
OdpowiedzUsuńTak to jest, że trzeba się do niej przekonać ;)
UsuńŚwietny i bardzo przydatny wpis Justynko, warto przypominać o tych dobroczynnych właściwościach soczewicy, a ja uwielbiam soczewicę pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu ;)
Usuńuwielbiam soczewicę, cuda można z niej robić :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu bardzom ciekawa tych cudów ;)
Usuń