Domowy syrop z czarnego bzu

Syrop z czarnego bzu jest bezcenny w jesienno-zimowe dni, kiedy dopada nas choróbsko i czujemy się niewyraźnie :) Wielokrotnie dzięki niemu udało nam się powstrzymać przeziębienie i wyjść zwycięsko w walce o zdrowie :) Specjalnie na jego rzecz zakupiłam sokownik, dzięki któremu przygotowanie syropu staje się śmiesznie łatwe. Jesień już blisko Kochani - róbcie syrop z czarnego bzu na zdrowie :)

  • 500 g dojrzałych owoców czarnego bzu
  • 400 g cukru
W sokowniku:
Owoce myjemy, osuszamy i obrywamy. Wkładamy do górnego garnka sokownika i zasypujemy cukrem - mieszamy. Do dolnego garnka wlewamy wodę 3 cm poniżej rantu. Zagotowujemy, zmniejszamy gaz i gotujemy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu zlewamy syrop do innego garnka. Kiedy cały syrop będzie przelany, zagotowujemy i przelewamy do czystych, wyparzonych butelek, dokładnie zakręcamy.

Gotowany:
Owoce myjemy, osuszamy i obrywamy. Wkładamy do garnka, wlewamy 1 szklankę wody i gotujemy do momentu kiedy wszystkie owoce popękają. Wówczas odstawiamy sok i kiedy będzie chłodny przecedzamy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Przelewamy do czystych, suchych butelek, zakręcamy i gotowe.
Syrop w obu przypadkach nie wymaga pasteryzacji.

Komentarze

  1. Lubię syrop z czarnego bzu,ale w tym roku go nie zrobiłam. Za nim się obudziłam ptaszki oskubały owoce. Może w przyszłym roku będę szybsza od nich :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)