Kalendarz przetworów na czerwiec

Czerwiec to miesiąc w którym spotyka się wiosna z latem. Pachnący kwiatami czarnego bzu, urzekający czerwienią truskawek, zachwycający bogactwem smaków. To raj dla miłośników przetworów i zamykania w słoikach letnich smaków, by cieszyć się nimi zimą do woli.

  • botwinka
  • koperek
  • szpinak
  • czosnek
  • fasolka
  • kalafior
  • mięta
  • agrest
  • truskawki
  • poziomki
  • rabarbar
  • czereśnie
  • kwiaty czarnego bzu
  • morele
  • maliny
  • porzeczki 
 Czerwcowe przetwory:
Rabarbar do naleśników i deserów

Komentarze

  1. O tak ! Już w maju się zaczęło przetwarzanie tego, co dała natura. Ja z chęcią zrobiłabym coś z kwiatów bzu. Wiem, gdzie on rośnie w mojej okolicy, więc zaraz wsiadam na rower i jadę !Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zajrzeć do sąsiada, czy kwiatki bzu już gotowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda czerwiec daje wiele możliwości, na wykorzystanie darów natury

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)