Nasiona Chia - w maleństwie siła

Chia to owalne nasiona szałwii hiszpańskiej pochodzącej z Meksyku i Gwatemali. W języku starożytnych "chia" to nic innego jak "siła". Te małe, niepozornie wyglądające nasiona są jednym z najbogatszych w składniki odżywcze i najzdrowszym pokarmem na świecie.

Życie na wsi w obiektywie

Kochani, tak dawno nie pisałam o tym co u nas słychać, co robią zwierzaki i co w ogrodzie piszczy :) I wiecie co? nie będę pisać... Tylko Wam pokażę. Zapraszam na fotograficzny post :) 

Szpinak - jeden z najzdrowszych bukietów świata

Szpinak - w dzieciństwie znienawidzony, wmuszany, przez swoją konsystencję i kolor nazywany u mnie w domu "krowim plackiem", w końcu wrócił do łask :) Zastanawiałam się długo i intensywnie, co było powodem tego, że pałaliśmy do niego tak negatywnymi uczuciami. Myślę, że za wszystko jest odpowiedzialny sposób przyrządzania i serwowania. Sztuka kulinarna tak się rozwinęła, że ukazała nam bardzo smaczne i efektownie "szpinakowe" rozwiązania. Na szczęście :) bo szpinak to bardzo zdrowe zielsko :)

Świecznik ze słoika - decoupage dla początkujących

Dziś, dawno tu nieobecna, propozycja DIY - świecznik na taras ze słoika, ozdobiony techniką decoupage. Wszyscy - nawet ci, którzy uważają, iż nie posiadają plastycznych zdolności oraz ci, którym obca jest technika decoupage są w stanie sami go wykonać. Zapraszam na instrukcję krok po kroku :)

Cukier pachnący czarnym bzem

Naturalnie aromatyzowany cukier to wspaniały sposób na dodanie naszym wypiekom niesamowitego smaku i zapachu. Cukier, zarówno puder, jak i kryształ z łatwością przyjmuje zapachy. Wystarczy tylko kilka minut by cieszyć się domowym aromatyzowanym cukrem. Dziś chcę Wam przedstawić pierwszą jego odsłonę - cukier pachnący czarnym bzem.

Kwiaty czarnego bzu - samo zdrowie

Pogoda piękna, natura zaczyna obdarowywać nas coraz większą ilością swoich bogactw, a na blogach zaczyna się mój ulubiony "przetworowy" sezon. Na samym początku pragnę pochylić się nad zdrowotnymi walorami kwiatu czarnego bzu. Niesamowity aromat i cudowny smak to nic w porównaniu z jego cennym, leczniczym zastosowaniem.