Kasza jaglana

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, która przez lata zapomniana, teraz powoli wraca do łask. Niesamowicie uniwersalna wyśmienicie smakuje zarówno na słono i na słodko. Jej oryginalny smak pozwala na kulinarne eksperymenty należy jednak przyrządzać ją w odpowiedni sposób, aby pozbyć się towarzyszącej mu goryczki. Ale zaczniemy od początku...


Sekrety miodu

Przez nasz wiejski dom przeszło tornado przeziębień, zapaleń i infekcji. Pierwszym, wręcz bezwarunkowym odruchem, było jak zawsze, sięgnięcie po wszelkie domowe sposoby. Trzeba było więc sięgnąć po miód, czosnek, cytrynę ... Miód pszczeli, który doskonale znacie jest produktem naturalnym, ale czy wiecie jakie właściwości i zastosowanie mają jego gatunki?



Rabarbar - co należy o nim wiedzieć?

W niedzielę zrobiłam wiosenny przegląd ogrodu :) Rabarbar wziął się do życia i w związku z tym postanowiłam Wam o nim napisać. Uwielbiam go za kwaśny smak i piękne czerwone zabarwienie. Rabarbar świetnie nadaje się do ciasta, deserów, rewelacyjna jest z nich nalewka, sok i kompot. Można również przygotowywać z niego przetwory, świetnie nadaje się do mrożenia.