wtorek, kwietnia 12, 2016

Sekrety miodu

 Przez nasz wiejski dom przeszło tornado przeziębień, zapaleń i infekcji. Pierwszym, wręcz bezwarunkowym odruchem, było jak zawsze, sięgnięcie po wszelkie domowe sposoby. Trzeba było więc sięgnąć po miód, czosnek, cytrynę ... Miód pszczeli, który doskonale znacie jest produktem naturalnym, ale czy wiecie jakie właściwości i zastosowanie mają jego gatunki?

Miód wielokwiatowy - pochodzących z letnich kwiatów, bardzo delikatny w smaku. Polecany przy chorobach dolnych dróg oddechowych, przeziębienia i grypy.
Miód lipowy - aromatyczny, smaczny miód, polecany przy grypie, przeziębieniu, kaszlu, działa wykrztuśnie i uspokajająco, obniża ciśnienie krwi. 
Miód spadziowy - ma specyficzny, lekko żywiczny smak, działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i antyseptycznie, zwiększa odporność organizmu, polecany przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych.
Miód akacjowy - wzmacnia układ krążenia, oczyszcza wątrobę, działa uspokajająco, moczopędnie, bakteriobójczo. Zaleca się stosowanie go w zaburzeniach układu pokarmowego, nadkwasocie, schorzeniach nerek i dróg moczowych. 
Miód wrzosowy - rzadki, ceniony, o bardzo silnym aromacie i smaku. Polecany w stanach zapalnych dróg moczowych i gruczołu krokowego, zapaleniu jelit, kamicy nerkowej i biegunce.
Miód rzepakowy - ma słomkową barwę i bardzo szybko się krystalizuje, łatwo przyswajalny przez wątrobę, zwiększa jej możliwości detoksykacyjne, polecany dla osób cierpiących na choroby serca.
Miód gryczany - bardzo aromatyczny, ostry smak, idealnie pasuje do pierników. Przyspiesza procesy zrastania się kości, wspomaga układ krążenia, działa antymiażdżycowo.

Pamiętajcie o tym, że krystalizacja miodu jest naturalnym zjawiskiem i nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych. Można go doprowadzić do płynności powoli podgrzewając do temperatury 42 stopni. jest to maksymalna temperatura w której miód nie traci swoich cennych właściwości. 

10 komentarzy:

Kijankowo Monika pisze...

Tego to nie wiedziałam. Dla mnie miód to miód :)
Pozdrawiam

Natalia pisze...

Uwielbiam wypić mleko z miodem i czosnkiem pomaga na gardło :-)

Izabela Hebda pisze...

Uwielbiam miód w każdej postaci i we wszystkich potrawach. Bardzo często go spożywam i używam.

Agnieszka Demska pisze...

Ja ostatnio ratowałam się cytryną z miodem :)

Kuchnia i Podróże pisze...

Ja najbardziej lubie miód wieloowocowy i lipowy.

Justka B pisze...

A jednak to nie to samo, mam nadzieję że post się przydał ;)

Justka B pisze...

Umiłowanie do tego magicznego napoju to rzadkość, ja też posiadam ;) moje dzieciaki tak nie bardzo, ale nie mają wyjścia :)

Justka B pisze...

To dobry ratunek, na początku powinno powstrzymać choróbsko :)

Justka B pisze...

Wspaniale Małgosiu ja też je preferuję :)

Justka B pisze...

Brawo, ja też się staram jak najwięcej i właściwie oprócz tego co jest poddane wysokim temperaturom, bo wtedy mija się z celem ;) pozdrawiam

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)

Copyright © 2014 U mnie na wsi , Blogger