Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz, która przez lata zapomniana, teraz powoli wraca do łask. Niesamowicie uniwersalna wyśmienicie smakuje zarówno na słono i na słodko. Jej oryginalny smak pozwala na kulinarne eksperymenty należy jednak przyrządzać ją w odpowiedni sposób, aby pozbyć się towarzyszącej mu goryczki. Ale zaczniemy od początku...


Kasza jaglana zawiera:
  • duże ilości łatwo przyswajalnego białka przez co jest lekkostrawna i bardzo odżywcza
  • najwyższą zawartość witamin z grupy B
  • składniki mineralne: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas 
  • krzemionkę mający wpływ na stawy, zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, obniżenie cholesterolu, utrzymanie naczyń krwionośnych w dobrym stanie, na zapobieganie odwapnianiu kości,
  • duże ilości lecytyny przez co wpływa na poprawę pamięci i koncentracji
  • witaminę E
  • antyoksydanty 
Kasza jaglana dodatkowo nie zawiera glutenu. Wprowadzając do naszej diety kaszę jaglaną poczujemy się piękni i zdrowi, uzupełnimy niedobory witamin i minerałów oraz wzmocnimy odporność naszego organizmu. 

Jak ugotować kaszę jaglaną?
Krok 1 
Odmierzyć szklankę kaszy i wsypać ją na gęste sito.
Krok 2
Płukać kaszę pod bieżącą wodę naprzemiennie zimną i ciepłą wodą, mieszając łyżką aby była równomiernie wypłukana tak długo aż woda będzie czysta.
Krok 3
Przelać kaszę wrzątkiem
Krok 4
Zagotować w garnku 2,5 szklanki wody, wsypać kaszę, dodać 0,5 łyżeczki soli i 1 łyżkę oleju
Krok 5
Zamieszać łyżką, przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut na małym ogniu
Krok 6
Po tym czasie odstawić pod przykryciem na 10 minut

Kochani korzystajcie z dobrodziejstw, które daje nam kasza jaglana :) naprawdę warto :)

Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami w 20 minut

Komentarze

  1. Nie przepadam za kaszą jaglaną :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo jest wspaniała ;) a może trzeba spróbować np. na słodko ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystkie rodzaje kasz. No może gryczana, ta palona jest odrobinę za gorzka, ale z gulaszem i ogóreczkiem też ją jem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że mamy bardzo podobny gust jeśli o kaszę chodzi ;)

      Usuń
  3. Lubię wszystkie kasze, wszyściutkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasza jaglana z miodem i suszonymi owocami(ja doję wszystko co mam pod ręką: suszone śliwki, rodzynki,żurawina,papaja,ananas,morela,daktyle) - bajka wspaniały deserek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie muszę wypróbować, bo na słodko jeszcze nie kosztowałam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)