O kawie przy kawie :)

Dziś, 29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy, a więc "kawosze" wszystkich krajów łączmy się :) Ja świętuję dziś trzecią kawą :) Uwielbiam aromat i smak kawy :) Nie wyobrażam sobie bez niej poranka, ale i popołudnia, pobudza mnie, umila czas i spotkania. Zapraszam Was dziś na kilka refleksji o kawie przy kawie :)

Koper włoski - właściwości i zastosowanie

Czy wiecie o tym, że koper włoski odbiera nam zbędne kilogramy? Owoce kopru posiadają olejek eteryczny o charakterystycznym, silnym zapachu i smaku. Nie wywierają działania szkodliwego dlatego można je stosować u niemowląt i dzieci.  

Kalendarz przetworów na wrzesień

Wrzesień to piękny miesiąc, który swą nazwę zawdzięcza kwitnącym wrzosom. Mimo iż zaczyna się już lada moment jesień, wrzesień jest dobrym czasem na przygotowanie przetworów na zimę. Co prawda "przetworowy" szał powoli zaczyna zwalniać, ale jeśli tylko macie jeszcze siły i ochotę warto pozamykać lato w słoiki :)

Dynia - czy warto ją jeść?

Dynia to jeden z najwspanialszych produktów, które daje nam jesień. Ta "pani" w przecudnym, intensywnym, pomarańczowym kolorze nie tylko jest bardzo smaczna, ale do tego ma bardzo dużo witamin, oraz składników mineralnych i przez to ogromny wpływ na nasz organizm.  


Dynia jest niskokaloryczna (28 kalorii w 100g) i lekkostrawna. Poza tym jest bogata w:
  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę PP
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • białko 
  • błonnik

Dynia:
  • reguluje pracę jelit
  • pobudza procesy trawienne
  • oczyszcza organizm 
  • działa moczopędnie
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • korzystnie wpływa na skórę
  • opóźnia procesy starzenia

Zachęcam Was - włączcie dynię do swojej diety. Jest ona nie tylko doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, ale również pomaga w wielu dolegliwościach. Zarówno smaczna, jak i zdrowa :)
Rozgrzewająca zupa z dyni 
Drożdżowa babka z dynią
Śniadaniowe placuszki z dyni
Krem z dyni z boczkiem