środa, listopada 25, 2015

Imbir - cud natury :)

  Imbir to przyprawa, która ma wiele cudownych właściwości. Jesienią i zimą szczególnie warto po niego sięgać, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Imbir suszony mielony i surowy zdecydowanie różnią się smakiem. Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw na świecie.



Imbir działa:
  • przeciwzapalnie
  • przeciwobrzękowo
  • przeciwbólowo
  • antybakteryjnie
  • antywirusowo
  • antynowotworowo
  • moczopędnie
  • żółciopędnie
  • rozkurczowo
  • odkażająco


Imbir:
  • poprawia krążenie
  • zapobiega powstawaniu skrzepów we krwi
  • oczyszcza nerki
  • wpływa na poprawę koncentracji
  • pobudza krążenie
  • przyspiesza spalanie tłuszczu
  • pomaga w walce z cellulitem 
  • ułatwia trawienie
  • pobudza enzymy trawienne
  • działa na wzrost witalności
  • łagodzi mdłości 
  • łagodzi bóle miesiączkowe

Ciekawostki:
Imbir dodany do kawy niweluje jej szkodliwe właściwości.
Rozgrzewając organizm, pobudza organy płciowe, a więc jest doskonałym afrodyzjakiem.
Warto płukać gardło mieszanką imbiru i ciepłej wody w celu zlikwidowania infekcji.
Imbir jest składnikiem maści rozgrzewających, kosmetyków wyszczuplających i antycellulitowych oraz tabletek na chorobę lokomocyjną.

5 komentarzy:

Agnieszka Demska pisze...

Wolę imbir surowy. Ma niesamowity zapach :))

Kobiety w sieci pisze...

Przewaznie do herbatki dodaję :)

Justka B pisze...

Ja tak samo ;)

Justka B pisze...

Wspaniale smakuje ;)

Kuchnia i Podróże pisze...

W okresie jesienno-zimowym dodaję go do herbaty wraz z cytryną i goździkami.

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)

Copyright © 2014 Sunflower - u mnie na wsi , Blogger