Cynamon - szkodliwy czy nie?

Zima i świąteczne przygotowania przypominają nam o wspaniałym smaku i aromacie cynamonu. Dzieje się tak dlatego, ponieważ cynamon poprawia krążenie i działa rozgrzewająco. Najbardziej znaną, królującą w naszych domach jest odmiana Cassia, tańsza, dostępna, ale niekoniecznie zdrowa.


 Właściwości cynamonu:
  • jest źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • zmniejsza rozprzestrzenianie się komórek rakowych
  • przynosi ulgę w bólach stawów
  • poprawia pamięć
  • ma właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze
  • wpływa korzystnie na cerę - pomaga w zmianach trądzikowych, rozjaśnia i łagodzi przebarwienia


Mimo wszystkich tych pozytywnych właściwości jest pewien problem z cynamonem i to nie byle jaki. Cynamon ma mnóstwo kumaryny, która uważana jest za bardzo szkodliwą. Jej nadmiar może spowodować uszkodzenie nerek i wątroby. Dotyczy to przede wszystkim cynamonu Cassia, niestety wszechobecnego w Polsce, który ma bardzo duże stężenie kumaryny. Cynamon cejloński ma jej znikomą ilość. Oczywiście badania nie zostały zakończone i nie ma co siać paniki. Mimo to lepiej zachować umiar w zastosowaniu cynamonu, ograniczyć do małej ilości podawanej raz w tygodniu. Można oczywiście zaopatrzyć się w cejloński cynamon i cieszyć się jego smakiem codziennie.


Jak rozpoznać Cynamon cejloński?
  • laski cynamonu są jasnobrązowe, kruche, zwinięte obustronnie wielowarstwowe, o wielowarstwowej strukturze
  • zmielony jest szaro-brązowy
  • ma słodkawy i miodowy zarówno w zapachu i smaku

Komentarze

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)