Dynia - czy warto ją jeść?

Dynia to jeden z najwspanialszych produktów, które daje nam jesień. Ta "pani" w przecudnym, intensywnym, pomarańczowym kolorze nie tylko jest bardzo smaczna, ale do tego ma bardzo dużo witamin, oraz składników mineralnych i przez to ogromny wpływ na nasz organizm.  


Dynia jest niskokaloryczna (28 kalorii w 100g) i lekkostrawna. Poza tym jest bogata w:
  • witaminę A
  • witaminy z grupy B
  • witaminę C
  • witaminę PP
  • magnez
  • potas
  • wapń
  • żelazo
  • fosfor
  • białko 
  • błonnik

Dynia:
  • reguluje pracę jelit
  • pobudza procesy trawienne
  • oczyszcza organizm 
  • działa moczopędnie
  • obniża poziom cholesterolu we krwi
  • korzystnie wpływa na skórę
  • opóźnia procesy starzenia

Zachęcam Was - włączcie dynię do swojej diety. Jest ona nie tylko doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi niezbędnych minerałów i witamin, ale również pomaga w wielu dolegliwościach. Zarówno smaczna, jak i zdrowa :)
Rozgrzewająca zupa z dyni 
Drożdżowa babka z dynią
Śniadaniowe placuszki z dyni
Krem z dyni z boczkiem

Komentarze

  1. Ja często jesienią gotuję zupę dyniową. Nauczyłam się jej tu w Niemczech, gdzie pracuję. Kupuję zawsze Hokkaido. Nie trzeba obierać jej skórki, tylko po umyciu i wyciągnięciu ziaren gotuje się ją w całości. Uwielbiam zupę dyniową z tymiankiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię dynię - szczególnie zupę krem z dyni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię dynię i zuopę dyniową. Posadziłam w swoim ogrodzie różne odmiany. Jem całą zimę:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pójdę Aniu za Twoim przykładem - znajdę dla niej miejsce w ogródku:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozostaw po sobie ślad :) Będę wdzięczna :)